Sundhed

En gravhund er en sund og stærk hund, som er blandt de racer, der gennemsnitligt har den længste levetid.

Og for at den kan vedblive at være dette, er det vigtigt for os at vi undersøger så meget som det er os muligt om forældredyrene, inden vi sætter et kuld hvalpe i verden.

Dansk Gravhundeklub har gennem tiden været med i mange sundhedsrelaterede projekter, som har til formål at understøtte opdrætternes arbejde med at avle sunde hunde. Der findes visse sygdomme, som er arvelige, -akkurat ligesom hos mennesker.

De fleste hunderacer har sundhedsrelaterede ting der er opmærksomhed på, for at undgå at forskellige lidelser skal brede sig. Så uanset hvilken race man vælger, er det helt naturligt at sætte sig ind i racens sundhedsstatus og hvad der bliver gjort for at mindske udbredelsen af disse.

Øjensygdomme

Da man har en ganske underbygget viden om, at der findes øjensygdomme, som er arvelige, kan man ved øjenlysninger i vid udstrækning konstatere, om hunden er fri for disse. For enkelte lidelser er det også muligt at DNA teste.

For fortsat at bevare gravhunden som en sund og rask race, anbefaler Dansk Gravhundeklub, at man lader avlshundene øjenlyse inden de sættes i avl.

For yderligere information om øjensygdomme kan vi henvise til www.oejendyrlaegen.dk

Diskusprolaps

Ved at købe en hvalp efter rygundersøgte forældre som har et lavt K-tal, er du som hvalpekøber med til at sikre dig, at sandsynligheden for at din nye hund senere i livet får en prolaps er lavere.

Hos lavbenede racer som f.eks. Fransk Bulldog og Gravhunde er der en øget tendens til, at der kan opstå forkalkninger i rygsøjlen, som på et tidspunkt kan føre til diskusprolaps. Dette har man en vis mulighed for at undgå, da der er forsket en hel del på dette område, og for nuværende kan man ved rygrøntgen hos specielt uddannede dyrlæger få undersøgt, i hvilken grad hunden er disponeret.

Der pågår også forskning i, om man ved hjælp af DNA-test kan frasortere de hunde i avlen, som kan være anlægsbærere. Derfor har DGK (Dansk Gravhundeklub) foranlediget at der bliver samlet blodprøver ind, med henblik på undersøgelse af arvelighed for forkalkninger.

Link til gravhundeklubbens hjemmeside. Rygfotografering og resultater fra DK

Mental sundhed

Vi lægger vægt på at de hunde vi vælger at lade indgå i avl er mentalt sunde og velfungerende glade hunde som uden problemer kan være en del af en aktiv families hverdag.

Generel sundhed

Vi lægger vægt på at de hunde vi bruger i avl er generelt sunde, dvs. ud over øjenlysning og rygundersøgelse, så bliver alle vores hunde tjekket for mislyde på hjertet, løse knæskaller samt om de udviser tegn på allergier, fordøjelses problemer eller lign.